Mrkva

Mrkva je zelenina , ktorú pozná asi každý, používa sa najčastejšie v kuchyni, ale nemôžeme zabúdať aj na jej pozitívne účinky.


Mrkva je zelenina , ktorú pozná asi každý, používa sa najčastejšie v kuchyni, ale nemôžeme zabúdať aj na jej pozitívne účinky. V našej kuchyni ju používame do šalátov, ale aj do výbornej krémovej polievky. Je známa svojim obsahom betakaroténu ako vitamínu A, ale tak isto obsahuje magnézium, vápnik a železo. 
 
Mrkva je obsahuje minimum tukov, má nízky obsah cukru a preto je vhodná na každodennú konzumáciu aj pre tých, ktorý si chcú udržať nízku hmotnosť. Mrkva skvalitňuje naše kongitívne schopnosti a teda zlepší nám aj pamäť. Musíme opomenúť, že je veľmi dobrým čističom našej pečene. Mrkva ju detoxikuje, zlepšuje trávenie a zabraňuje priberaniu a obezite.
 
Táto zelenina je výborná surová aj varená. Aj keď o inej zelenine je známe, že by s mala jesť surová, tak odborníci odporúčajú skôr varenú mrkvu, nakoľko je potom ľahšie spracovateľná v tele človeka. Surová mrkva nevie až tak ľahko zabezpečiť prísun betakaroténu do nášho tela.